"Масляна" 17 березня 2013 року відбулося Всеукраїнське свято "Масляна". Наша школа взяла участь у цьому св'яті. Останній тиждень перед Великим постом називається Масляна
(ще Колодій, Ма́сниця, Запусти, Пущення, Сиропуст, Сиропусний тиждень,
Сирна неділя, Бабське свято, Загальниця, Ніжкові заговини).Це давньослов'янське свято проводів зими, пристосоване християнською
церквою до тижня перед Великим постом і пов'язане зі звичаєм веселитися та
готувати певні страви.В Україні Масляна не мала такого широкого розмаху, як,
наприклад, у центральноросійських областях. Але і в нас дорослі та молодь
катились на конях, ходили в гості, влаштовували банкети у складчину. В деяких
місцевостях Масляну зображувала заміжня жінка, яку під жарти возили на санчатах
односельці.Основою обрядовою стравою Масляної були вареники з сиром,
які споживалися з маслом чи сметаною. Пекли також гречані млинці, заправлені
смальцем. Ними частували протягом усього тижня.
|